Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kroonprins Willem van Oranje en Anna Paulowna 1815-1830

Bestel het lustrumboek

Indien U het boek ‘Kroonprins Willem van Oranje en Anna Paulowna 1815-1830’ wil bestellen gelieve in te tekenen met Uw naam, e-mailadres, aantal exemplaren en adres. Dit kunt u doen via het onderstaande bestelformulier of via elisabeth.rietveld@telenet.be.

Gelieve vervolgens € 10,= over te maken op rekening BE33 4345 1708 2146 (KBC) van de Nederlandse Vereniging onder vermelding ‘Lustrumboek’ .

Na overmaking van dit bedrag leggen we het boek voor u klaar bij de Nederlandse Vereniging, alwaar u het kunt afhalen elke vrijdag vanaf 17.00. Het adres is Leuvensteenweg 4a, 3080 Tervuren.

Leden die een rekening hebben op de vereniging kunnen ook zonder bovengenoemd bestelformulier op de club het boek kopen. Het bedrag van € 10,= wordt dan via de kassa op de club betaald.

U kunt het boek eventueel per post opgestuurd krijgen. Gelieve dan het desbetreffende vakje op het bestelformulier aan te kruisen. In dat geval moet U wel een bedrag van € 17.50 op bovenstaande bankrekening overmaken.

Lees de samenvatting hier

Kroonprins Willem van Oranje en Anna Paulowna in Tervuren 1815-1830

Tervuren was een tweetal decennia na de Slag bij Waterloo een gemeente in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en huisvestte kroonprins Willem van Oranje, die voor bewezen moed in de Slag bij Waterloo het Domein van Tervuren, dus het gehele park met toebehoren, van zijn vader (koning Willem I) cadeau kreeg. Wat vonden de Tervurenaren eigenlijk van zijn komst? En wat vonden de Oranjes van Tervuren? Deze vragen worden beantwoord in het lustrumboek ‘Kroonprins Willem van Oranje en Anna Paulowna in Tervuren 1815-1830’.In 1815 was Tervuren een dorp dat was ontdaan van zijn luister: Karel van Lorreinen (1712-1780) was al 35 jaar dood en het hertogelijk kasteel was op last van keizer Jozef II in 1782 met de grond gelijk gemaakt. De komst van kroonprins Willem van Oranje en Anna Paulowna beloofde nieuwe schittering. Willem liet in Tervuren een nieuw paleis bouwen dat moest lijken op het buitenverblijf van de Romanov familie in Pavlovsk, zodat Anna zich hier thuis zou voelen.

Hun komst was echter niet door iedereen gewenst. De katholieke adel wilde terug naar de tijd van de Oostenrijkse Nederlanden. Twee vooraanstaande families namen het voortouw om dit doel te bereiken: De Mérodes en De Robiano’s. Ze konden echter de vereniging van Noord en Zuid niet tegenhouden. Louis-François de Robiano de Borsbeek (1781-1855) ontpopte zich als een fervent penvoerder van de katholieken en organiseerde petities in Vlaamse plattelandsdorpen, waaronder Tervuren. Dit leidde tot grote spanningen in het dorp en uiteindelijk tot de Belgische omwenteling in 1830.

Paviljoen van Oranje gezien vanaf de kasteelvijver

Prof. Els Witte, schrijver van ‘Het verloren koninkrijk’ en ‘Belgische Republikeinen’, reageerde na lezing van het manuscript als volgt: ‘Tervuren is tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een interessante plek die meer aandacht verdient dan ze tot hiertoe heeft gekregen. Dit boek bevat heel wat nieuwe, lezenswaardige gegevens. Zowel de betekenis van het zomerpaleis voor de prins en zijn familie en voor Tervuren komen goed tot uiting evenals de kwestie van de petities in Tervuren. Dat zijn mooie cases’.

De schrijver van het boek is Frans Vollenbroek (1951), lid van de Nederlandse Vereniging en van de Heemkundige Kring. Hij woont al twintig jaar in Tervuren.