Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Welkom op de NV Kunstgalerij

De NV Kunstgalerij met “socially engaged art” van Jacques Veerman

JACQUES VEERMAN, geboren in Edam –Volendam op 20 Okt 1943 bezocht de Lagere School in Volendam, het middelbaar onderwijs aan het St.Nicolaas lyceum in Amsterdam, een interne technische opleiding bij Philips NV Eindhoven, de studie geneeskunde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam, deed vervolgens een extra stage Tropische Geneeskunde ( Tropeninstituut Asterdam) en voorbereiding voor de tropen ( Chirurgie en Gynaecologie in Haarlem,) en vertrok naar Malawi met de Stichting Artsen naar Ontwikkelingslanden (SANO) als district Medical Officer voor 2.5 jaar en sloot dat af met een tocht per Landrover van Malawi naar Eritrea. Verkocht zijn landrover in Asmara en bezocht aansluitend Yemen en Sudan, Egypte en Griekenland. Daarna de postgraduate opleiding tot algemeen chirurg ( Universiteit van Amsterdam) gevolgd door een extra jaar urologie (AMC Amsterdam). Professioneel heeft hij gewerkt als arts-assistent in Haarlem, als district medical officer (DMO) in Malawi, als chirurg in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo (Suriname), als chirurg-teamleider in Dhamar (Yemen) voor de Nederlandse Overheid en een consultancy en als Medisch Directeur voor een Amerikaans- Yemeni Oliebedrijf in Yemen van 1990 tot 2005.Daarnaast was hij adviseur van enkele ministers van gezondheidszorg . Voor zijn werkzaamheden aldaar ontving hij later een lintje van Nederland, samen met zijn Belgische echtgenote.

Vanaf zijn jeugd tekende en schilderde hij als er tijd over was en in Yemen richtte hij er de International Halaqa op, een kunstenaarscollectief van ongeveer   60 internationale artiesten, organiseerde er festivals ,een modeshow en kunst tentoonstellingen in Yemen( maar ook in Nederland, Engeland, België en Duitsland), lezingen en workshops ( vrouwen aan het schilderen, kinderen tekenen hun rechten,), uitwisselingen van kunstenaars en publiceerde er het Halaqa Journal in Engels en Arabisch.

In die periode begon hij ook met beeldhouwen in hout en marmer en later arduin in België en Polystyreen. Een opleiding nooit gevolgd. In 2005 keerde hij terug naar België (eerst Brussel daarna Tervuren). En werd lid van de NV te Brussel in Tervuren .Gedurende een aantal jaren hielp hij zijn broer ( onbezoldigd )bij de marketing van een revolutionaire ecologische , energie zuinige , goedkopere en sneller te bouwen woning ( het Veerhuis) en werkte actief mee met de constructie van Modelwoningen en scholen in Zuid-Afrika en Irak en bezocht China, Afghanistan, Kuwait, UAE , Algerije, Koerdistan , Canada en Mongolië.

Hij heeft geëxposeerd in Sanaa ( Yemen) , Volendam, Delft (Holland), Bredene, de Haan, Tourinne, Oostende en Tervuren . Hij is autodidact. Maar heeft in zijn leven vele musea en kerken en exposities bezocht.

Zijn werk omvat beeldhouwen in hout, steen, marmer, arduin en polystyreen. Doet ook aan recycling en upscaling. Hij tekent met houtskool en schildert met acrylic, olieverf en spraypaint; Veel van zijn werken zijn Socially engaged .

Sinds 2020 woont hij in Bredene aan Zee waar hij van de Schepen van Cultuur toestemming heeft gekregen om zijn beeldentuin en schilderijen expo open te stellen voor het publiek vooralsnog binnen de bepalingen van het corona gebeuren.

Socially engaged art

Kunst zet ons aan het denken; over onszelf, de wereld, ons streven, onze teleurstellingen.  Alle kunst is een spiegel van de geest en dus van de maatschappij waaruit zij voortkomt. De integere kunstenaar van vandaag wil confronteren en inspelen op het geweten van de kijker.

Jan Fabre zei het in zijn zin:”Kunst moet bekoren en verstoren”.

Jean Bucgouy ;” Esthetiek in de beeldende kunst is als schaamluis in de Liefde.”

De stoel van Theo Franken. DVZ (dienst vreemdelingen zaken)

GENDER FLUID 1   KEUZE OF GENETISCH BEPAALD?

GENDER FLUID 2

VERVUILING VAN DE ZEE. WATERZOOI

MARE MORTIS. DE MIDDELLANSE ZEE, BEGRENSD DOOR DE GROTE 3 MONOTHEISTISCHE GODSDIENSTEN DIE LIEFDE,MENSELIJKHEID EN VERDRAAGZAAMHEID PREDIKEN,LIGT VOL MET LIJKEN VAN REFUGEES EN VLUCHTELINGEN. MENSEN ALS VISVOER.

MARE MORTIS. DE MIDDELLANDSE ZEE, BEGRENSD DOOR HET HEELAL. MET DE SCHEPPER AAN HET GROTE WIEL. HET KLEINE SCHROEFJE OP 11.00 UUR,NET BOVEN DE DEUR, IS DE AARDE, EEN MILJARD KEER VERGROOT.

YEMEN MET GESLOTEN DEUR VOEDERBAKKEN LEEG, VREEMDE VOGELS OP ZOEK NAAR EEN BETER LEVEN, IN WANHOOP EN MET MOEDERS DIE HUN KINDEREN TEN GRAVE DRAGEN.

EQUALITY – Acryl op doek

Elk mens heeft gelijke rechten en die dienen gerespecteerd te worden.

WACHTEND OP EEN BOOT – Acryl op doek

Migranten zijn ook mensen, en hebben ook rechten die gerespecteerd moeten worden. De meeste migranten zijn niet gevlucht uit hun eigen omgeving omdat het daar zo goed gaat. Zo gauw de situatie in hun moeder/vaderland weer verbetert wil het merendeel weer terug.

HET MASSAGRAF – Acryl op doek

Oorlogen voeren om economische redenen en onder drogredenen. Dagelijkse gebeurtenissen in Yemen en het Midden Oosten. Maar ook in Birma, Afrika en Midden- en Zuid Amerika. Religie en Drugs en macht.

OORLOGSSLACHTOFFER – Polystyreen

Amerika is in de hele periode sinds haar ontstaan in 1776 nog maar 13 jaar oorlogsvrij geweest volgens ex-President Carter. Pre-emptive oorlogsvoering is normaal. Onder valse voorwendselen werd Irak weggevaagd. Ook Vietnam trof dat lot. Doden door middel van onpersoonlijke drones is blijkbaar heel gemakkelijk makkelijk .Maar in principe is het gewoon moord

OORLOGSSLACHTOFFER – Polystyreen

Amerika is in de hele periode sinds haar ontstaan in 1776 nog maar 13 jaar oorlogsvrij geweest volgens ex-President Carter. Pre-emptive oorlogsvoering is normaal. Onder valse voorwendselen werd Irak weggevaagd. Ook Vietnam trof dat lot. Doden door middel van onpersoonlijke drones is blijkbaar heel gemakkelijk makkelijk .Maar in principe is het gewoon moord

UITZICHT VANUIT MIJN WONING NA DE BEVRIJDING – Acryl op doek

LAND VAN MELK EN HONING – Polystyreen, melk en honing

Het beleid in Europa, Canada, Amerika: vrije toegang voor migranten met een opleiding en geld. Verboden toegang voor Vreemde Vogels.

KAMER IN HET OPVANGCENTRUM VOOR ASIELZOEKERS – Houtskool tekening

THE HUMAN CONDITION

Droogte, dorst, CO² stijging, temperatuurstijging, gebrek aan water, sterfte van vissen,desertificatie.

HIGH RISE SLUMS

Kathedraal v.d.kapitalistische kleptomanie (K3)(KKK) – Polystyreen

1% van de rijken bezit meer dan 7 .000.000.000 gewone burgers.

Vogels in Olie – Geschilderd polystyreen

Het zwarte goud; Oliedom

Het IK syndroom. Oude munten, lucifers en polystyreen

Het Noordelijke halfrond is al verpest, we zijn nu begonnen het zuidelijke halfrond te vervuilen.

De egoïst

Het verheffen van Hebzucht tot Deugd is een kapitale blunder.

Abdu, de employee van de toekomst – Polystyreen

DEPRESSIE EN AFGEBRAND (Burnt out)

Met jezelf in de knoop liggen

Eenzaamheid – Met viltstift

LOOKING FOR WAR

Lucratieve belegging

BOSBRANDEN IN BRAZILIE, AUSTRALIE, CALIFORNIA

MET GELD KUN JE ALLES DODEN

Sexuele uitbuiting

Vrouw achter KIPPEGAAS-PRIKKELDRAAD. Ze heeft het, verkoopt het en heeft het weer terug.

VISVANGST IN OOSTENDE 2015

Verzameld op het strand van Bredene