Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Mededelingen

DE PRINSES JULIANASCHOOL BRUSSEL: 2023 JUBILEUMJAAR! Save the date! 30 September 2023

DE PRINSES JULIANASCHOOL BRUSSEL:
2023 JUBILEUMJAAR!

Save the date! 30 September 2023

De Prinses Julianaschool in Brussel aan de d’Oultremontstraat is al gedurende vele jaren een vertrouwde referentie voor de Nederlandse gemeenschap in de Belgische hoofdstad.

Op zaterdag 30 september 2023 vieren we dat we al 100 jaar in datzelfde karakteristieke gebouw zitten. Bovendien is ons schoolgebouw vorig jaar geheel gerenoveerd! Alle reden dus om een bijzonder eeuwfeest te organiseren. We hopen hierbij op een grote opkomst van zoveel mogelijk oudleerlingen en -docenten.

Uiteraard zullen ook leerlingen, ouders en huidige families van de school meevieren. We kijken ernaar uit u ons mooie nieuwe schoolgebouw te laten zien en samen herinneringen op te halen.

Tijdens het vorige jubileum, in 2002 ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de school, waren maar liefst 500 oud-leerlingen gekomen. In leeftijden variërend van 10 jaar tot 85 jaar hebben die toen een heerlijke tijd gehad met elkaar.

Interesse in dit bijzondere eeuwfeest? Ga naar onze jubileum facebook pagina en meld je aan: https://www.facebook.com/julianajubileum/

Hier kunt u ook unieke archieffoto’s bekijken en verhalen lezen. Misschien kunt u zelfs oude klasgenoten terug vinden.

Wij hopen daarnaast met uw hulp ons digitaal fotoarchief uit te kunnen breiden: duik in uw eigen foto-albums en upload uw fotos en verhalen op de Facebook pagina of deel ze met ons via email.

Ook voor al uw vragen en suggesties: jubileum@julianaschool.be
Wij hopen dat u deze email enthousiast deelt met uw oude vrienden en bekenden van de Julianaschool.

En wij kijken ernaar uit om met u het glas te heffen in september!

Hartelijke groet!
Juliana Jubileumcommissie 2023
Amber de Haas, Joanne Dee – De Graaff, Martijn Vliegenthart & Mark Boekwijt

Grootouders voor het klimaat,

Beste grootouders uit Vlaams-Brabant en Brussel,

We hopen dat jullie van een deugddoende vakantie hebben kunnen genieten. Gelukkig zijn de extreme temperaturen dit jaar aan ons voorbijgegaan, maar dat mag ons er niet van weerhouden om onze acties verder te zetten voor een effectieve aanpak van de klimaatcrisis en de teloorgang van onze leefomgeving.

Voor de komende maanden hebben hebben we een gevarieerd aanbod uitgewerkt. Hopelijk lukt het jullie om aan een of meerdere van deze activiteiten deel te nemen. Mogen we jullie vragen om in de mate van het mogelijke ind in te schrijven voor de activiteiten waaraan je wil deelnemen? Dat helpt ons bij de praktische voorbereiding.

Inschrijven kan via dit formulier.

8 en 10 september – Doe mee aan Klimaatzaak: ‘Allemaal advocaat’

De veroordeling van onze overheden in de eerste Klimaatzaak heeft niet tot een koerswijziging geleid. Daarom stapt Klimaatzaak weer naar de rechter; de beroepszaak komt van 14 september tot 6 oktober voor. Waar ging het alweer over? Waar staan we? Wat zou de impact kunnen zijn?

Meer hierover op onze website.

En vooral: kom naar ‘The Party for the Climate’ op 8 september, het benefietoptreden met tal van bekende Vlaamse artiesten, in Het Depot (Martelarenplein) en neem op 10 september deel aan de Klimaatzaak-actie in je gemeente of in een gemeente in je buurt.

Hier vind je meer info over de plekken waar een actie in voorbereiding is.

Klimaatsofa

Samen met regionaal Landschap Pajottenland Zennevallei en Klimaatpunt organiseert Avansa Halle-Vilvoorde vanaf september de klimaatsofa in de Regio Pajottenland-Zennevallei. Dat zijn 7 lezingen rond het klimaat en enkele activiteiten waar mensen zelf ook de handen uit de mouwen kunnen steken.

Het volledige programma vind je hier.

11 september: wandeling met Yves Vandenbossche

Op maandag 11 september in de namiddag leidt Yves Vanden Bosch een wandeling langsheen het tracé in Kessel-Lo (Boven-Lo) waar men de Leuvense ring gesloten wilde zien. Dat plan is inmiddels afgevoerd, maar wie ter plaatse wil bekijken hoe ongegrond dit plan wel was, moet zeker meestappen! Vertrek aan de Aldi op de Tiensesteenweg in Kessel-Lo om 14.00 u. Best stevige stapschoenen aantrekken.

19 september: Halen we het nog? We hebben alles te verliezen, behalve tijd.

In de week van 18 tot 23 september vindt de jaarlijks terugkerende nationale actieweek van de Grootouders plaats. Dit jaar zoeken we naar tekenen van hoop in de klimaatcrisis. Ongeveer 25 GvK’ers nemen aan het volledige programma deel. In alle provincies vinden acties plaats. Op 19 september is Vlaams-Brabant aan de beurt en kunnen jullie deelnemen aan (delen van) de actiedag die in de stationsbuurt van Leuven zal plaatsvinden. We bieden een gevarieerd programma aan dat open staat voor iedereen:

 

Ochtend: focus op de falende klimaatplannen en de luchthavenproblematiek.

  • We starten om 10.45 u. aan het Martelarenplein voor het station. We gaan er de limbo dansen om het lage ambitieniveau van de klimaatplannen aan te klagen en onze voorstellen voor een verbeterde aanpak toelichten.
  • Nadien stappen we naar het Ladeuzeplein waar Jasper Wouters, stafmedewerker van BBL en lid van de coalitie ‘Wij liggen er wakker van’. Hij zal ons informeren over de luchtvaarproblematiek en de voorstellen van het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling van de luchthavenregio.
  • Rond 12.15 keren we terug naar de stationsbuurt voor onze middagpicknick (iedereen staat in voor haar/zijn picknick).

Namiddag: focus op positieve realisaties in de regio.

  • Om 15.00 u. trekken we naar de nabijgelegen Vaartkom voor een kennismaking met Leuven River Upcycling dat aan de slag gaat om plastics die uit het kanaal worden opgevist te recycleren. Het initiatief is ingebed in de Maakleerplek, een plek waar Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners samen leren, maken en werken.
  • Om 17.00 u. brengen we een bezoek aan Content, een verpakkingsvrije coöperatieve winkel die fruit, granen, groenten, zuivel, dranken en kraakvers brood verkoopt, telkens zonder of met herbruikbare verpakking. Een Content-medewerker vertelt ons het verhaal.

 

Avond: gezellig samenzijn en een boeiende voordracht

  • Om 18.15 u. nodigen we jullie uit op een (betalend) zero-waste buffet in Hal 5 (Diestsesteenweg 105) voor een gezellig samenzijn en kennismaking met de GvK’ers die aan de hele actieweek deelnemen.
  • Om 20.00 hebben we Ignace Schops, natuurbeschermer en wereldautoriteit in duurzaam en economisch rendabel natuurbeheer, te gast. In de vergaderzaal van Café Sport (Martelarenplein), zal hij ons over de laatste ontwikkelingen rond de Klimaatzaak informeren.

21 september: om 10.00 u.: colloquium ‘Klimaat en Oorlog’.

Op deze Internationale Dag van de Vrede organiseert GvK dit colloquium dat plaatsvindt in Brussel en wordt voorgezeten door Nils Duquet, Directeur van het Vlaams Vredesinstituut.

Meer info en inschrijven.

12 oktober om 14.00 u.: wandeling met Eloi Glorieux.

We starten aan het Rood Klooster (ingang kunstencentrum) in Oudergem. Het thema: van de wandeling ‘De helende werking van Bos en Natuur’.

13 oktober om 20.00 u.: Eén jaar GvK Vlaams-Brabant.

We kijken terug op onze werking en lichten onze plannen toe. Jan Mertens zal de keynote speech verzorgen met ongetwijfeld een originele en kritische blik op het klimaatlandschap van het moment. Een meer gedetailleerd programma volgt later.

3 december: nationale klimaatmars in Brussel.

Noteer alvast de datum in je agenda; meer informatie later.

Hier kan je inschrijven voor een of meerdere GvK-acties.

We hopen jullie op onze activiteiten te kunnen verwelkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing Geert van Istendael

Lezing Geert van Istendael

Op 17 juli ontvingen we Geert van Istendael, schrijver van zeer uiteenlopend werk: gedichten, romans, maatschappijkritisch werk, essays, …. Tevens is hij Grootouder voor het Klimaat.

Tijdens zijn lezing liet hij zijn gedachten gaan over wat het voor een schrijver betekent nu grootvader te zijn.

Met zijn gekende zuivere, open kritische blik keek hij naar de verantwoordelijkheid van (schrijvers van) zijn generatie. Dat is ons aller generatie.

Hij stelde ons zijn tekst ter beschikking.

Laten we nog eens meekijken

Geert van Istendael 2023017 Ned Vereniging

 Annelies Smilde